SSL certifiering

Sökmotorerna förändrar ständigt sina algoritmer för att försvåra den organiska (kostnadsfria) placeringen på sökmotorn och förklaringen till det är enkel; om det är lätt att lista ut hur man lägger vantarna på topplaceringarna på sökmotorerna så tjänar inte sökmotorernas upphovsmän några pengar. De försvårar alltså för att man ska välja att annonsera hos sökmotorn, till exempel Google.

Nu har man genomdrivit en förändring som innebär en enorm försämring för en del webbsidor online och det är att man måste säkerhetscertifiera sitt domännamn, d.v.s. skaffa ett SSL certifikat. Det innebär att en vanligt http://domän.se kommer att få en sämre placering online än en https://domän.se – ser du skillnaden? Det är det lilla “s”-et som i framtiden kommer att ställa till problem, inom en nära framtid till och med. Att säkerhetscertifiera sitt domännamn kommer å andra sidan att ge en skjuts till placeringarna online eftersom man får ett försprång på sökmotorerna gentemot de som valt att inte säkerhetscertifiera sina sajter.

En säkerhetscertifiering betalar du för via den host där du köpt ditt domännamn. Det kostar allt från 0 kronor till flera tusen beroende på vilka behov just din verksamhet och webbsida har. Vad den här certifieringen innebär är att Google kommer att klassa icke-certifierade domäner som osäkra och prioritera de som finansierat detta certifikat vid sökningarna. Det är troligtvis dumheter endast avsedda att tjäna pengar – men inte desto mindre verkligt. Ett tips är alltså att kolla upp hur just ditt domännamn ser ut, SSL certifiering eller ej? Och investera i det lilla s-et vid behov.

I övrigt så är det länkarbetet som är viktigt. Troligtvis kommer detta att fortsatt vara den metod som dominerar som allra viktigast när det gäller placeringarna på sökmotorerna, med eller utan SSL certifiering. Ser man in i framtiden så kan Google binda ris åt sin egen stjärt med alla sina censureringar och certifikat – risken finns att en annan sökmotor blir populärare inom kort.